ΔΙΑΜΕΣΕΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

2016

H Αμερικανική Θωρακική Εταιρεία (ATS) και η Γιαπωνέζικη Αναπνευστική Εταιρεία (JRS) δημοσίευσαν στις 15 Σεπτεμβρίου 2016 στην American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, νέες οδηγίες κλινικής πρακτικής για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της λεμφαγγειολειομυομάτωσης (LAM).
Tο 2010 η Ευρωπαϊκή Αναπνευστική Εταιρεία είχε δημοσιεύσει κατανοητές οδηγίες για την LAM. Όμως, η μεγάλη πρόοδος που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 6 χρόνια στην επιστήμη γύρω από τη LAM, αναγνώρισε μια αποτελεσματική θεραπεία και ένα χρήσιμο διαγνωστικό βιοδείκτη. Οι ειδικοί της ATS και JRS για τη LAM ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναπτύξουν προτάσεις για αυτά τα νέα διαγνωστικά και θεραπευτικά εργαλεία.
Οι οδηγίες αφορούν 5 συστάσεις σχετιζόμενες με τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου που βασίζονται σε μια συστηματική έρευνα των ιατρικών μελετών που δημοσιεύτηκαν τον Mάιο 2015.
Η ισχύς των συστάσεων και η ποιότητα των στοιχείων που τις υποστηρίζουν βαθμολογήθηκαν με την προσέγγιση GRADE  (Grading of Recommendations, Assessment, Development, and Evaluation).

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 1/12/2016


H λεμφαγγειολειομυομάτωση (LAM) είναι μια πολυσυστηματική νόσος που επηρεάζει κυρίως προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και σχετίζεται με κυστική καταστροφή των πνευμόνων καθώς και με λεμφικούς και νεφρικούς όγκους.
Η LAM προκύπτει απ’ τον πολλαπλασιασμό ενός νεοπλαστικού κυττάρου που έχει μεταλλάξεις στα γονίδια οζώδους σκλήρυνσης 1 ή 2 και οδηγεί στην ενεργοποίηση μιας  βασικής ρυθμιστικής πρωτεΐνης, της mTOR (mammalian target of rapamycin).
H μελέτη των Taveira-DaSilva A M et al., αναλύει τους μοριακούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν την LAM κυτταρική ανάπτυξη και καταγράφει τα αποτελέσματα των θεραπευτικών δοκιμών χρησιμοποιώντας νέους στοχευόμενους παράγοντες.
Επί του παρόντος, οι mTOR αναστολείς, όπως είναι το sirolimus, φαίνεται να είναι οι πιο ελπιδοφόρες θεραπείες παρά το ότι η τοξικότητα και η ανάπτυξη ανθεκτικότητας είναι πιθανά προβλήματα.
Καθώς η παθογένεση της LAM γίνεται ολοένα και περισσότερο κατανοητή, άλλοι θεραπευτικοί παράγοντες, όπως στατίνες, ιντερφερόνη, αναστολείς μεταλλοπρωτεϊνάσης θεμέλιας ουσίας, VEGF αναστολείς, ανάλογα χλωροκίνης και αναστολείς κινάσης εξαρτώμενης από κυκλίνη, μαζί με sirolimus ή συνδυασμοί αυτών των ουσιών, μπορούν να αποτελέσουν την καλύτερη ελπίδα για αποτελεσματική θεραπεία.

Διαβάστε τη μελέτη εδώ...


H λεμφαγγειολειομυομάτωση (LAM) είναι μια σπάνια και αργά εξελισσόμενη πνευμονική νόσος που παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά σε νεαρές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και χειροτερεύει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη θεραπεία με εξωγενή οιστρογόνα και αντισυλληπτικά. Εμφανίζεται σποραδικά ή σε συσχετισμό με την οζώδη σκλήρυνση. Χαρακτηρίζεται από κυστική αναδιαμόρφωση του πνευμονικού παρεγχύματος, λόγω του πολλαπλασιασμού ανώμαλων LAM κυττάρων παρόμοιων με λεία μυϊκά κύτταρα, και από την παρουσία εξω-πνευμονικών εκδηλώσεων, όπως λεμφαδενοπάθεια, αγγειομυολιπώματα και κοιλιακά λεμφαγγειομυολιπώματα.
Οι πιο κοινές κλινικές εκδηλώσεις είναι η προοδευτική δύσπνοια κατά την προσπάθεια, ο πνευμοθώρακας και οι χυλώδεις εξιδρώσεις.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή για τη νόσο, αλλά συνεχιζόμενες έρευνες των γενετικών και μοριακών μονοπατιών που εμπλέκονται στην παθογένεσή της μπορούν να οδηγήσουν σε στοχευόμενη θεραπεία.
Το άρθρο των Mavroudi M et al., περιγράφει ό,τι είναι μέχρι τώρα γνωστό για τη LAM, εστιάζοντας στις υπάρχουσες και μελλοντικές προοπτικές για τη θεραπεία της. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναλύουν τα αποτελέσματα και τη λογική πίσω από τη χρήση αντι-οιστρογονικών θεραπειών (προγεστερόνη, GnRH, ωοθηκεκτομή), καθώς και τη χρήση του sirolimus (rapamycin), του doxycycline και των αναστολέων αρωματάσης (letrozole).

Διαβάστε το άρθρο εδώ...


H λεμφαγγειολειομυομάτωση (LAM) είναι μια προοδευτική πνευμονική νόσος που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία (HRQL).
Μελέτη των Walker T. D et al., έχει σκοπό να αναπτύξει και να διεξάγει αρχικό έλεγχο του ATAQ-LAM (A Tool to Assess Quality of Life in LAM). Πρόκειται για ένα εργαλείο για συγκεκριμένη ασθένεια σχεδιασμένο να αξιολογεί την HRQL σε LAM ασθενείς. Επιπλέον μελέτες χρειάζονται ώστε να παραχθούν δεδομένα που θα υποστηρίξουν την αξιοπιστία του ως μέσο ικανό να ελέγχει την HRQL στους ασθενείς με LAM.

Διαβάστε τη μελέτη εδώ...


Μελέτη των Yao J et al., έχει σκοπό να προσδιορίσει εάν το sirolimus έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην πνευμονική λειτουργία, στις κυστικές περιοχές και στο παρακείμενο πνευμονικό παρέγχυμα σε ασθενείς με λεμφαγγειολειομυομάτωση (LAM). Επίσης, εξετάζει εάν τα αποτελέσματα αυτά έχουν διάρκεια, και το κατά πόσον το sirolimus είναι καλά ανεκτό από τους ασθενείς.
Η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία  με sirolimus καθυστέρησε τη μείωση της πνευμονικής λειτουργίας και την αύξηση των κυστικών βλαβών. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούσαν να αντέξουν το φάρμακο.

Διαβάστε τη μελέτη εδώ...


Το πρώτο φάρμακο που έχει εγκριθεί για την λεμφαγγειολειομυομάτωση (LAM) είναι το Rapamune (sirolimus), το οποίο εγκρίθηκε τον Μάιο του 2015 απ’ τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και είναι διαθέσιμο και με τη μορφή ταμπλέτας αλλά και ως πόσιμο διάλυμα. Το φάρμακο έχει επίσης λάβει ονομασία επαναστατικής θεραπείας και προτεραιότητα εξέτασης.
Η ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του στη θεραπεία της LAM μελετήθηκε σε μία κλινική μελέτη που συνέκρινε το Rapamune με ένα εικονικό φάρμακο σε 89 ασθενείς για 12 μήνες, ενώ ακολούθησε και δωδεκάμηνη περίοδος παρακολούθησης. Το πρωτεύον τελικό σημείο της μελέτης ήταν η διαφορά μεταξύ των ομάδων στο ποσοστό αλλαγής FEV1 (Forced Expiratory Volume 1). Η διαφορά στη μέση μείωση FEV1  στο διάστημα των 12 μηνών ήταν 153 mL.

Διαβάστε περισσότερα εδώ...


Η LAM Therapeutics έχει κλείσει συμφωνία 40 εκατομμυρίων δολαρίων για την επιτάχυνση της ανάπτυξης θεραπειών για σπάνιες νόσους και καρκίνους. Χρησιμοποιεί Next Gen αλληλούχιση, καινοτομίες στην επεξεργασία γονιδιώματος, τεχνητή νοημοσύνη και  επιστήμη των υπολογιστών για την ανακάλυψη και την ανάπτυξη φαρμάκων ταχύτερα, με περισσότερη ακρίβεια και σε χαμηλότερο κόστος απ’ τις συμβατικές προσεγγίσεις.
Το LAM-001 είναι ένας εισπνεόμενος ανστολέας mTOR κινάσης που βρίσκεται σε μελέτη φάσης 1 για τη χρήση του στη θεραπεία της LAM.

Διαβάστε περισσότερα εδώ... και εδώ...