ΔΙΑΜΕΣΕΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

2017

Στη χρόνια πνευμονίτιδα από υπερευαισθησία (CHP), η απουσία βελτίωσης ή η μείωση πνευμονικής λειτουργίας οδηγεί στην άμεση χρήση ανοσοκατασταλτικής θεραπείας. Οι Adegunsoye A et al., υπέθεσαν ότι η χρήση azathioprine ή mycophenolate mofetil με prednisone, μειώνει τις ανεπιθύμητες ενέργειες και την ελάττωση της πνευμονικής λειτουργίας ενώ βελτιώνει την επιβίωση χωρίς μόσχευμα.
Η μελέτη που διεξήγαγαν οι επιστήμονες έδειξε ότι CHP ασθενείς που δεν έλαβαν ανοσοκατασταλτική θεραπεία είχαν καλύτερη επιβίωση από εκείνους που έλαβαν. Η χρήση azathioprine ή mycophenolate mofetil σχετίστηκε με μειωμένη επίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών αναδυόμενων από θεραπεία (TEAEs), ενώ δεν προκάλεσε καμία διαφορά στη μείωση πνευμονικής λειτουργίας ή στην επιβίωση όταν συγκρίθηκε με τη χρήση μόνο της prednisone.

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 15/12/2017


Η χρόνια πνευμονίτιδα από υπερευαισθησία (CHP) έχει μεταβαλλόμενη πορεία νόσου. Η ανάλυση μέσω υπολογιστή των CT χαρακτηριστικών χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη των Jacob J et al., για την αναγνώριση μιας υπό-ομάδας CHP ασθενών με έκβαση παρόμοια με αυτήν των ασθενών με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση (IPF).
Η μελέτη έδειξε ότι ο όγκος πνευμονικών αγγείων μπορεί να αναγνωρίσει CHP ασθενείς με κίνδυνο επιθετικής νόσου και φτωχής πρόγνωσης όμοιας με της IPF.

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 8/12/2017


Η φυσική ιστορία της πνευμονικής κυτταρικής ιστιοκύττωσης Langerhans (PLCH) είναι ασαφής λόγω της απουσίας προοπτικών μελετών. Το ποσοστό ασθενών που βιώνουν μια πρώιμη εξέλιξη της νόσου είναι άγνωστο. Επίσης, τα αντικρουόμενα αποτελέσματα της διακοπής καπνίσματος στην έκβαση της PLCH έχουν καταγραφεί.
Οι Tazi A et al., αξιολογούν σε πολυκεντρική μελέτη 58 διαδοχικούς ασθενείς με νεοδιαγνωσθείσα PLCH για 2 χρόνια, με σκοπό να εκτιμηθεί η επίπτωση της πρώιμης εξέλιξης της νόσου κι η αξιολόγηση του αντίκτυπου της κατάστασης καπνίσματος στα αποτελέσματα πνευμονικής λειτουργίας.
Η σταθερή αξιολόγηση της πνευμονικής λειτουργίας σε τρίμηνη με εξάμηνη βάση είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση ασθενών με προσφάτως διαγνωσμένη PLCH, προκειμένου να αναγνωριστούν αυτοί που βιώνουν πρώιμη εξέλιξη της νόσου.
Οι ασθενείς αυτοί είναι πολύ εθισμένοι στον καπνό και πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να ενταχθούν σε προγράμματα διακοπής καπνίσματος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 28/11/2017


Το λέμφωμα Hodgkin είναι ένας από τους θεραπεύσιμους καρκίνους και η κλασική θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει συνδυαστική χημειοθεραπεία που περιέχει bleomycin. Όμως, μια από τις θανάσιμες παρενέργειες του bleomycin είναι η πνευμονική τοξικότητα.
Οι Patil N et al., παρουσιάζουν 3 περιστατικά λεμφώματος Hodgkin που έλαβαν ABVD χημειοθεραπεία και εμφάνισαν πνευμονική τοξικότητα. Και οι 3 ασθενείς ανέπτυξαν πνευμονική τοξικότητα επαγόμενη από bleomycin στη μορφή πνευμονικής ίνωσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας της νόσου. Οι 2 ασθενείς ανάρρωσαν μετά από θεραπεία, αλλά ο ένας πέθανε λόγω μη αναστρέψιμης πνευμονικής βλάβης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 30/10/2017


Οι Voruganti D C et al., περιγράφουν την περίπτωση ενός άντρα ηλικίας 62 ετών, ο οποίος λάμβανε amiodarone 400 mg και 8 μήνες αργότερα εμφάνισε σταδιακής έναρξης δύσπνοια (SOB) και ξηρό βήχα.
Μετά από μια σειρά εξετάσεων, ο άντρας διαγνώστηκε με διάμεση πνευμονίτιδα επαγόμενη από amiodarone. Η χορήγηση amiodarone διακόπηκε και ο ασθενή έλαβε από το στόμα 50 mg prednisone ημερησίως.
Εντός 4 μηνών, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική βελτίωση στην αντοχή στην άσκηση και στη δύσπνοια. Επίσης, ολοκλήρωσε την πνευμονική αποκατάσταση και παρουσίασε βελτίωση στην άσκηση από 4 λεπτά σε 22 λεπτά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 30/10/2017


H NEHI, που αρχικά ήταν γνωστή ως «επίμονη ταχύπνοια βρεφικής ηλικίας», είναι μια σπάνια πρώιμη διαταραχή με χαρακτηριστική HRCT και με ευοίωνη εξέλιξη χωρίς συγκεκριμένη θεραπεία. Το γεγονός αυτό εγείρει αμφιβολίες για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης βιοψίας ρουτίνας. Η ΝΕΗΙ είναι μια σπάνια πνευμονική διαταραχή που κατηγοριοποιήθηκε και περιγράφτηκε για πρώτη φορά το 2005. Είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο αριθμός των παιδιών με αυτήν τη διαταραχή στις ΗΠΑ. Ενώ είναι μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές chILD, είναι υπό-διαγνωσμένη.
Ο Zafar Adnan περίγραψε το περιστατικό ενός κοριτσιού ηλικίας ενός έτους που ανέπτυξε ΝΕΗΙ μετά από θεραπεία με flecanide, ένα αντιαρρυθμικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 16/10/2017


Ο πνεύμονας αγρότη (FL) είναι ένα συνηθισμένο είδος πνευμονίτιδας από υπερευαισθησία. Η ίνωση θεωρείται το πιο κοινό εύρημα στον χρόνιο FL. Όμως, 3 μελέτες έδειξαν ότι κάποιοι ασθενείς με χρόνιο FL μπορεί να αναπτύξουν εμφύσημα.
Οι Soumagne T et al., αξιολογούν την υπάρχουσα επίπτωση του εμφυσήματος στον ενεργό FL, περιγράφουν τα ακτινολογικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του εμφυσήματος στον ενεργό FL και αναγνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το εμφύσημα σε αυτόν τον πληθυσμό.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμφύσημα υπάρχει στους μισούς από τους ασθενείς με ενεργό FL και μπορεί να επηρεαστεί από διάφορα μοτίβα έκθεσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 16/10/2017


Παρά το γεγονός ότι η πνευμονίτιδα από υπερευαισθησία (ΗΡ) είναι μια επαγγελματική πάθηση που εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή, έχουν καταγραφεί περιστατικά και σε παιδιά. Η διάγνωση της ΗΡ απαιτεί έναν υψηλό βαθμό υποψίας. Η θεραπεία περιλαμβάνει την αποφυγή επαφής με το αντιγόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις τη χρήση κορτικοστεροειδών προκειμένου να αποφευχθεί η εξέλιξή της σε πνευμονική ίνωση.
Οι Cardoso J et al., καταγράφουν περιστατικά 3 παιδιών με ιστορικό επαφής με πουλιά και οικογενειακό ιστορικό ΗΡ. Και τα 3 παιδιά παρουσιάστηκαν με βήχα και δύσπνοια κατά την προσπάθεια. Η διάγνωση έγινε με βάση το κλινικό ιστορικό και τα αποτελέσματα επικουρικών διαγνωστικών ελέγχων που συνάδουν με τη διάγνωση. Κληρονομικοί παράγοντες φάνηκε να επηρεάζουν την έναρξη της νόσου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 22/9/2017


Η πνευμονική κυτταρική ιστιοκύττωση Langerhans (PLCH) είναι μια κατάσταση σχετιζόμενη με το κάπνισμα, στην οποία συσσωματώματα κυττάρων Langerhans μαζί με άλλα φλεγμονώδη κύτταρα εντοπίζονται στον πνευμονικό ιστό. Η γενική πεποίθηση είναι ότι η PLCH είναι περισσότερο μια αντιδραστική κατάσταση παρά ένα νεόπλασμα. Ο εντοπισμός BRAF c.1799T >A (p.V600E) μεταλλάξεων αυξάνει την πιθανότητα η PLCH να έχει χαρακτηριστικά νεοπλάσματος.
Οι Bakker M et al., διεξήγαγαν μια έρευνα σε πολλαπλά ινστιτούτα για BRAF μεταλλάξεις σε ενήλικες καπνιστές. Βρέθηκαν BRAF V600E μεταλλάξεις στο 57% της ομάδας 61 ασθενών. Δε διαπιστώθηκε σημαντική σχέση μεταξύ ηλικίας ή φύλου και BRAF κατάστασης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 20/9/2017


Η οργανική βλάβη επαγόμενη από φάρμακα αποτελεί ένα συνηθισμένο αλλά συχνά παραγκωνισμένο γεγονός παγκοσμίως. Τα  φάρμακα που προκαλούν βλάβη παρουσιάζονται με μια ασαφή κλινική παρουσίαση, ιστολογικά ευρήματα ή ακτινολογία, με αποτέλεσμα να καθίσταται ακόμα πιο αναγκαία μια προσεχτική διάγνωση. Η πνευμονική αρχιτεκτονική (π.χ. πνευμονικό παρέγχυμα, υπεζωκότας ) ή το νευρομυϊκό σύστημα, μπορούν να επηρεαστούν από αυτόν τον κίνδυνο. Προκειμένου να επιτευχθεί μια επιτυχής διάγνωση, η ακριβής χρονική συσχέτιση μεταξύ της έναρξης της φαρμακευτικής αγωγής  και της ανάπτυξης των αναπνευστικών συμπτωμάτων πρέπει να καθοριστεί. Η πιο κοινή μορφή πνευμονικής τοξικότητας επαγόμενης από φαρμακευτική θεραπεία, είναι η πνευμονίτιδα επαγόμενη από φάρμακα ή η διάμεση πνευμονική πάθηση.
Οι Irfan O et al., καταγράφουν  3 πρόσφατα περιστατικά από διαφορετικά είδη πνευμονικής βλάβης επαγόμενης από φάρμακα που παρουσιάστηκαν στο Πανεπιστημιακό τους Νοσοκομείο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 1/9/2017


H οξεία ηωσινοφιλική πνευμονία (ΑΕΡ) μπορεί να προκύψει μετά από έκθεση σε φάρμακα, τοξίνες ή θεραπεία ακτινοβολίας. Για την ακρίβεια υπάρχουν περισσότερα από 300 φάρμακα που είναι γνωστό ότι προκαλούν ΑΕΡ. Αντιμικροβιακοί παράγοντες και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (NSAIDS) είναι τα πιο γνωστά.
Η Δαπτομυκίνη (daptomycin) είναι ένα λιποπεπτίδιο με αντιμικροβιακή δράση έναντι Gram θετικών βακτηρίων.
Έχουν καταγραφεί 4 μόνο περιστατικά πνευμονικών τοξικοτήτων που σχετίζονται με τη χρήση της δαπτομυκίνης. Οι Miller B A et al., περιγράφουν 3 επιπλέον περιστατικά, 2 από τα οποία πληρούν τα κριτήρια για ΑΕΡ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 1/9/2017


Η χρήση ανοσοβιολογικών παραγόντων για τη θεραπεία αυτοάνοσων παθήσεων ολοένα και αυξάνεται στην ιατρική πρακτική. Αντί-TNF θεραπείες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε ανυπάκουες αυτοάνοσες νόσους, κυρίως στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, με υποσχόμενα αποτελέσματα. Όμως, η χρήση αυτών των θεραπειών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άλλων αυτοάνοσων παθήσεων. Επιπλέον, η χρήση αντί-TNF παραγόντων μπορεί να προκαλέσει πνευμονικές επιπλοκές, όπως επανεργοποίηση μυκοβακτηριακών και μυκητιακών λοιμώξεων, καθώς και σαρκοείδωση και άλλες ILDs. Υπάρχουν ενδείξεις συσχετισμού μεταξύ ILD και χρήσης αντί-TNF φαρμάκων, κυρίως του etanercept και του infliximab. Το adalimumab είναι το νεότερο φάρμακο της κατηγορίας και κάποιοι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η χρήση του μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει προϋπάρχουσα ILD.
Οι  Dias OM et al., περιγράφουν το πρώτο περιστατικό οξείας ILD που προκλήθηκε από τη χρήση adalimumab στη Βραζιλία, σε έναν ασθενή με ρευματοειδή αρθρίτιδα που δεν είχε ιστορικό ILD.

Διαβάστε τη μελέτη εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 9/5/2017


Ένας άντρας 37 ετών ανέπτυξε καθυστερημένη μη-λοιμώδη πνευμονική νόσο μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών (ΒΜΤ) για οξεία μυελοειδή λευχαιμία. Σε διάστημα 15 μηνών καταγράφηκε η εξέλιξη των μορφολογικών αλλαγών από κυτταρική διάμεση πνευμονία σε αποφρακτική βρογχιολιτιδική οργανούμενη πνευμονία και ουλώδη αποφρακτική βρογχιολίτιδα. Έλεγχοι πνευμονικής λειτουργίας, HRCT, βρογχοκυψελιδική πλύση, βιοψία πνευμόνων και εκτενείς μικροβιολογικές μελέτες χρησιμοποιήθηκαν ως διαγνωστικά εργαλεία είτε στην έναρξη είτε κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Το περιστατικό αυτό, που καταγράφηκε από τους Trisolini R et al., αντιπροσωπεύει το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό όπου υπάρχει υπόνοια ενός μοντέλου για την εξέλιξη ιστολογικών βλαβών προς αποφρακτική βρογχιολίτιδα μετά από ΒΜΤ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 4/4/2017


Η αναπνευστική βρογχιολίτιδα (RB), που περιγράφηκε από τους Niewoehner et al. το 1974, είναι ένα κοινό εύρημα σε άτομα που καπνίζουν πολύ και χαρακτηρίζεται από την παρουσία μελαγχρωματικών μακροφάγων μέσα σε αναπνευστικά βρογχιόλια και γειτονικές κυψελίδες. Το 1980, οι Myers et al. περιέγραψαν την RB που σχετίζεται με διάμεση πνευμονική πάθηση (RBILD), η οποία αποτελεί μια σπάνια οντότητα που εκφράζεται ως ενισχυμένη αναπνευστική βρογχιολίτιδα ως απάντηση στο κάπνισμα.
Οι Cordeiro C R et al., μελέτησαν μια ομάδα 8 ασθενών που είχαν διαγνωστεί τα τελευταία 5 έτη με RBILD αποδεδειγμένη με βιοψία και αξιολόγησαν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα κλινικά και ακτινολογικά χαρακτηριστικά , την πνευμονική λειτουργία, τα ευρήματα της βρογχοκυψελιδικής πλύσης, τις θεραπευτικές προσεγγίσεις και την κλινική εξέλιξη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 4/4/2017


Το imatinib mesylate (imatinib) είναι ένας ισχυρός αναστολέας της δραστηριότητας τυροσίνης κινάσης των ABL, C-kit, υποδοχέα παράγοντα ανάπτυξης προερχόμενου από αιμοπετάλια και του γονιδίου σχετιζόμενου με ABL (ARG). To επιλεκτικό μπλοκάρισμα της ABL-κωδικοποιημένης δραστηριότητας κινάσης, προσφέρει σημαντικά κλινικά οφέλη σε ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία (CML). Επιπλέον, μια επιλεκτική αναστολή του c-kit είναι αποτελεσματική σε ασθενείς με γαστρεντερικούς στρωματικούς όγκους (GIST).  Το imatinib είναι σε γενικές γραμμές καλά ανεκτό, ενώ μη-αιματολογικές τοξικότητες τρίτου και τέταρτου βαθμού είναι ασυνήθεις. Σοβαρές πνευμονικές ανεπιθύμητες ενέργειες 3ου και 4ου βαθμού εμφανίζονται σε ποσοστά της τάξεως των  0,2% και 1,3% σε αρχική χρόνια φάση CML, αντιστοίχως. Όμως, ένας σημαντικός αριθμός περιστατικών με ILD ή με διάμεση πνευμονία (ΙΡ) κατά τη διάρκεια θεραπείας με imatinib καταγράφηκε το 2006 στην Ιαπωνία.
Οι Ohnishi K et al.,  μελέτησαν αυτά τα περιστατικά και κατέληξαν στο ότι η ILD σχετιζόμενη με το imatinib έδειξε διάφορα επίπεδα σοβαρότητας, αλλά ανταποκρίθηκε καλά σε θεραπεία με κορτικοστεροειδή. Προϋπάρχουσα πνευμονική  νόσος  μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη ILD σχετιζόμενης  με imatinib, συνεπώς οι ακτινογραφίες πρέπει να αξιολογούνται προσεχτικά πριν την έναρξη θεραπευτικής αγωγής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 24/3/2017


To amiodarone χρησιμοποιείται συχνά στην καταστολή των ταχυαρρυθμιών. Μια από τις σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η amiodarone πνευμονική τοξικότητα (APT). Διάφορες πνευμονικές νόσοι μπορεί να εκδηλωθούν, όπως η διάμεση πνευμονίτιδα, η οργανούμενη πνευμονία, το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, η διάχυτη κυψελιδική αιμορραγία, τα πνευμονικά οζίδια και υπεζωκοτικές εξιδρώσεις. Η επίπτωση της ΑΡΤ κυμαίνεται από 5% έως 15% και σχετίζεται με τη δοσολογία, την ηλικία τους ασθενούς και προϋπάρχουσα πνευμονική νόσος.
Οι Sweidan AJ et al., περιγράφουν το περιστατικό ενός άντρα 56 ετών με ιστορικό στεφανιαίας νόσου και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας που εισήχθη στο νοσοκομείο για ένα μόσχευμα αορτοστεφανιαίας παράκαμψης. Μετά την εγχείρηση ο ασθενής μεταφέρθηκε στη MEΘ όπου συνέχισε να λαμβάνει τη δόση των 400 mg amiodarone δύο φορές ημερησίως, όπως έκανε τους τελευταίους 3 μήνες. Ο ασθενής παρουσίασε υποξαιμία με PaO2 52 mmHg και αμφοτερόπλευρες διηθήσεις στην ακτινογραφία θώρακος. Ο ασθενής επίσης διαμαρτυρήθηκε για δύσπνοια. Μετά από φυσική εξέταση και εργαστηριακούς ελέγχους, οι γιατροί υποψιάστηκαν ΑΡΤ και προχώρησαν σε διακοπή του amiodarone. Ξεκίνησαν αγωγή με από του στόματος χορηγούμενη πρεδνιζολόνη χωρίς αντιβιοτικά και μετά από μια εβδομάδα θεραπείας η ακτινογραφία ήταν καθαρή, η τιμή της  PaO2 έγινε φυσιολογική και η δύσπνοια σταμάτησε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 24/3/2017


Ένας αριθμός κλινικοπαθολογικών εκδηλώσεων μπορεί να καθορίσει την παρουσία πνευμονίτιδας από υπερευαισθησία. Η ιστολογική μελέτη χρησιμοποιείται για την διάγνωση και τη διαφοροποίηση της νόσου από άλλες αναπνευστικές διαταραχές. Οι Leon DE et al. περιγράφουν ένα περιστατικό μιας γυναίκας 54 ετών με ιστορικό έκθεσης σε περιστέρια που κατοικεί  σε περιοχή με υψηλή επικράτηση φυματίωσης, όπου αποδεικνύεται ότι η ανοσοϊστολογική παρουσίαση του αιτιολογικού αντιγόνου στον πνεύμονα μπορεί να αποτελέσει μια χρήσιμη διαγνωστική προσέγγιση σε περιστατικά πνευμονίτιδας από υπερευαισθησία λόγω περιστεριών.

Διαβάστε τη μελέτη εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 16/3/2017


Οι Vlachopoulos D et al., περιέγραψαν περιστατικό ενός άντρα 24 ετών ο οποίος εμφάνισε βήχα, ηωσινοφιλική υπεζωκοτική  εξίδρωση και θετικά αντιπυρηνικά αντισώματα (ANAs) στο υπεζωκοτικό υγρό και στο αίμα μετά από μακροχρόνια συνδυαστική θεραπεία με sodium valproate και risperidone.
Αυτά τα φάρμακα έχουν εμπλακεί μεμονωμένα στην εμφάνιση του συνδρόμου του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου επαγόμενου από φάρμακα (DILE).
Ύφεση των συμπτωμάτων και βελτίωση στα κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα μετά τη διακοπή και των 2 φαρμάκων, δείχνει ότι ο συνδυασμός τους ήταν υπεύθυνος για την εμφάνιση του συνδρόμου στον ασθενή.

Διαβάστε το άρθρο εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 21/2/2017


Η αποφολιδωτική διάμεση πνευμονία (DIP) είναι μια σπάνια μορφή ILD που απαντάται στους υγιείς καπνιστές. H ILD αποτελεί μια σπάνια εκδήλωση του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου (SLE) και σχετίζεται τυπικά με ένα ιστοπαθολογικό μοτίβο μη-ειδικής διάμεσης πνευμονίας (NSIP).
Οι Esmaeilbeigi F et al., περιγράφουν ένα ασυνήθες περιστατικό DIP σε έναν μη καπνιστή με SLE που παρουσιάζεται ως NSIP. Η DIP μπορεί να προκύψει στο πλαίσιο του SLE σε ασθενείς χωρίς ιστορικό καπνίσματος και οι κλινικοί γιατροί πρέπει να προχωρήσουν σε βιοψία πνεύμονα προκειμένου να κατηγοριοποιήσουν σωστά μια ILD με ασυνήθη παρουσίαση στην αξονική τομογραφία.

Διαβάστε το άρθρο εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 21/2/2017


Η Κυτταρική Ιστιοκύττωση Langerhans είναι μια σπάνια νόσος με ποικίλη παρουσίαση και πρόγνωση σε ενήλικες και παιδία. Η Ιστιοκύττωση οφθαλμικού χοριοειδούς ιστού σε ενήλικες, δεν έχει ποτέ περιγραφεί παλαιότερα.
Οι Biswas A και Donahoe M, παρουσιάζουν 2 περιστατικά, ένα με χοριοειδή συμμετοχή με ασυμπτωματικές οζιδιοκυστικές αλλαγές στους πνεύμονες κι άλλο ένα περιστατικό με προχωρημένη πνευμονική συμμετοχή ενός μόνο οργάνου.
Οι ερευνητές αναλύουν τις διάφορες θεραπευτικές μεθόδους κι υπογραμμίζουν την έλλειψη επαρκών οδηγιών για τη θεραπεία ενηλίκων. Οι περισσότερες υπάρχουσες οδηγίες βασίζονται σε στοιχεία προερχόμενα από παιδιατρική βιβλιογραφία.
Τέλος, τονίζουν την ασυμπτωματική φύση της πνευμονικής συμμετοχής και προτείνουν η απεικόνιση του πνεύμονα να αποκτάται σε όλες της περιπτώσεις  Κυτταρικής  Ιστιοκύττωσης  Langerhans.

Διαβάστε το άρθρο εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 26/1/2017


H Πνευμονική Κυτταρική Ιστιοκύττωση Langerhans (PLCH) είναι μια σπάνια ILD σε ενήλικες. Έχει απρόβλεπτη πορεία και μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη ευαισθησία στην ανάπτυξη κακοηθών νεοπλασμάτων.
Οι Vassallo R et al., σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην New England Journal of Medicine, εξέτασαν τα αρχεία 102 ενηλίκων με ιστοπαθολογικώς επιβεβαιωμένη PLCH προκειμένου να εξακριβώσουν τη ζωτική τους κατάσταση και το εάν έχει διαγνωστεί καρκίνος.
Η κατάσταση υγείας των επιζώντων  ασθενών μετρήθηκε με τη χρήση της 36-Item Short-Form General Health Survey. Παράγοντες που πιθανόν σχετίζονται με την επιβίωση μετά τη διάγνωση PLCH αναλύθηκαν με το μοντέλο Cox.
Διαπιστώθηκε ότι η επιβίωση ενηλίκων με PLCH είναι συντομότερη από αυτή του γενικού πληθυσμού κι ότι η αναπνευστική ανεπάρκεια είναι υπεύθυνη για ένα σημαντικό ποσοστό θανάτων μεταξύ αυτών των ασθενών.

Διαβάστε τη μελέτη εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 26/1/2017


Το άργκαν χρησιμοποιείται παγκοσμίως σε διάφορα καλλυντικά προϊόντα. Εννιά εργάτες από ένα εργοστάσιο κοσμητικής της Γαλλίας εξετάστηκαν από το τμήμα  ιατρικής εργασίας  μετά από τη διάγνωση περιστατικού πνευμονίτιδας από υπερευαισθησία (ΗΡ) σχετιζόμενης με τον χειρισμό κέικ άργκαν.
Οι χειριστές είχαν εκτεθεί σε 3 είδη άργκαν, ανάλογα με το στάδιο διαδικασίας. Όλοι οι εργαζόμενοι συμπλήρωσαν τα τυποποιημένα ερωτηματολόγια σχετικά με το επαγγελματικό κι ιατρικό ιστορικό και μετά ακολούθησαν ιατρικές έρευνες που περιελάμβαναν φυσική εξέταση, ακτινογραφία θώρακος, συνολικά επίπεδα  IgE και συστηματικός έλεγχος για συγκεκριμένα αντισώματα ορού κατευθυνόμενα ενάντια στους συνήθεις μικροβιακούς παράγοντες οικιακής ΗΡ και ΗΡ του αγρότη, καθώς και για αντιγόνα προερχόμενα από μικροβιολογικές καλλιέργειες και από εκχυλίσματα προϊόντων  άργκαν.
Όλα τα άτομα με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης αρκετές ώρες μετά τον χειρισμό του κέικ, υποβλήθηκαν σε ωριαία δοκιμασία  σε άργκαν κέικ, η οποία ακολουθήθηκε από φυσική εξέταση, καθορισμό DLCO και αξονική τομογραφία τη δεύτερη μέρα, και όταν χρειάστηκε από βρογχοκυψελιδική πλύση την τέταρτη μέρα.
Στη μελέτη τους οι Paris C et al., παρουσίασαν τις πρώτες αποδείξεις ΗΡ σχετιζόμενης με σκόνη άργκαν σε 2 ασθενείς. Μέτρα πρόληψης για τη μείωση της έκθεσης, αλλά και κλινική έρευνα για τη διάγνωση πρώιμων συμπτωμάτων απαιτούνται.
Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι τα αντισώματα παρατηρήθηκαν ενάντια στη σκόνη άργκαν κι όχι στην αποστειρωμένη μορφή. Συνεπώς, οι καταναλωτές προϊόντων βασισμένων σε άργκαν δε χρειάζεται να ανησυχούν.

Διαβάστε τη μελέτη εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 24/1/2017


H Pneumocystis jirovecii λοίμωξη προκαλεί αιφνίδια διάμεση πνευμονία (PCP) σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα (RA) που λαμβάνουν βιολογικά και/ή, μη βιολογικά αντιρευματικά φάρμακα. Η λοίμωξη αυτή συνήθως αποκτάται στα νοσοκομεία και μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Η διάρκεια της λοίμωξης σε ανοσοκατάλληλους φορείς είναι σύντομη, αλλά σε RA ασθενείς που λαμβάνουν αντιρευματική θεραπεία, η απομάκρυνση του οργανισμού από τους πνεύμονες καθυστερεί.
Οι φορείς μεταξύ των RA ασθενών μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγές της P. jirovecii λοίμωξης για άλλους ευάλωτους ασθενείς σε εξωτερικά ιατρεία. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα χαμηλά ποσοστά επιβίωσης των PCP περιστατικών, η προφυλακτική χρήση αντιβιοτικών είναι χρήσιμη σε RA ασθενείς που πρόκειται να λάβουν αντιρευματική θεραπεία. Μόλις παρουσιαστεί καινούργιο περιστατικό PCP, πρέπει να ληφθεί έγκαιρη δράση θεραπείας του PCP ασθενούς αλλά και πρόληψης άλλων ασθενών απ’ το να γίνουν φορείς της P. jirovecii λοίμωξης. Βραχυπρόθεσμη προφύλαξη με trimethoprim-sulfamethoxazole είναι αποτελεσματική στον έλεγχο της λοίμωξης και στην πρόληψη μελλοντικών εξάρσεων PCP μεταξύ RA ασθενών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 19/1/2017


Οι παιδικές ILDs αποτελούν σπάνιες διαταραχές άγνωστης αιτιολογίας που χαρακτηρίζονται από ποικίλους τύπους και βαθμούς παρεγχυματικής φλεγμονής. Το φάσμα της νόσου και η πρόγνωση διαφέρουν απ’ των ενηλίκων. Η ILD σχετιζόμενη με αναπνευστική βρογχιολίτιδα (RB-ILD) είναι μια οντότητα που έχει περιγραφεί καλά και που παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά σε ενήλικες που καπνίζουν πολύ.
Οι Sismanlar T et al.,  περιγράφουν την περίπτωση ενός εντεκάχρονου αγοριού με αδυναμία ανάπτυξης, ξερό βήχα και δύσπνοια κατά την προσπάθεια για 1 έτος που διαγνώστηκε με RB-ILD λόγω παθητικής έκθεσης σε καπνό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Ημ. Δημοσίευσης: 19/1/2017