ΔΙΑΜΕΣΕΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

H CWP προκαλείται από την χρόνια εισπνοή σκόνης άνθρακα. Η απλή CWP χαρακτηρίζεται από μικρές οζώδεις σκιάσεις που φαίνονται στην ακτινογραφία θώρακος και είναι ασυμπτωματική. Βήχας και δύσπνοια δεν αναπτύσσονται εκτός εάν η πάθηση εξελιχθεί σε μαζική πνευμονική ίνωση.
Δεν υπάρχουν θεραπείες  ούτε για τη πυριτίαση ούτε για την CWP, εκτός απ’τον περιορισμό μελλοντικής έκθεσης. Σε ασθενείς με σημαντική αποφρακτική βλάβη ή παραγωγή βλέννας, εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά και κορτικοστεροειδή μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση. Επιδεινώσεις είναι συχνές και αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά και συστηματικά κορτικοστεροειδή.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Οι πιο σημαντικές ILDs είναι η σαρκοείδωση, η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, οι ILDs που σχετίζονται με συστηματικές νόσους, οι ILDs που οφείλονται σε φαρμακευτική έκθεση,η πνευμονοκονίαση και η πνευμονίτιδα από υπερευαισθησία.
  • Μόνο 1 στις 3 περιπτώσεις ILD είναι γνωστής αιτιολογίας.
  • Τα ποσοστά επιβίωσης στα 5 έτη κυμαίνονται από 20% για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση έως 100% για την κρυπτογενή οργανούμενη πνευμονία.
  • Τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας είναι περίπου 2,5 ανά 100.000 άτομα ανά έτος και παρατηρούνται στη Σκανδιναβία, Ολλανδία, Ισπανία και στα Βρετανικά νησιά.
  • Η αντιμετώπιση της ILD γνωστής αιτιολογίας είναι η πρόληψη και η διακοπή της έκθεσης. Για την ILD άγνωστης αιτιολογίας, η θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως αντι-ινωτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.