ΔΙΑΜΕΣΕΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Οι περισσότεροι ασθενείς με ILD έχουν αμφοτερόπλευρους εισπνευστικούς λεπτούς ρόγχους, που είναι περισσότερο εμφανείς στη βάση των πνευμόνων. Ο εκπνευστικός συριγμός είναι ασυνήθιστος και η παρουσία του υποδηλώνει είτε συμμετοχή αεραγωγού ως κομμάτι της διαδικασίας πρωτοπαθούς νόσου είτε ταυτόχρονη πάθηση αεραγωγού, όπως είναι το εμφύσημα ή το άσθμα. Καμιά φορά ο συριγμός αποτελεί στοιχείο μιας συγκεκριμένης διάγνωσης, όπως της Σαρκοείδωσης. Σημάδια πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης με δεξιά κοιλιακή δυσλειτουργία μπορεί να εμφανιστούν αργότερα στην εξέλιξη κάποιας ILD και δε βοηθούν ιδιαίτερα στη διάγνωση συγκεκριμένης ILD.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Οι πιο σημαντικές ILDs είναι η σαρκοείδωση, η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, οι ILDs που σχετίζονται με συστηματικές νόσους, οι ILDs που οφείλονται σε φαρμακευτική έκθεση,η πνευμονοκονίαση και η πνευμονίτιδα από υπερευαισθησία.
  • Μόνο 1 στις 3 περιπτώσεις ILD είναι γνωστής αιτιολογίας.
  • Τα ποσοστά επιβίωσης στα 5 έτη κυμαίνονται από 20% για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση έως 100% για την κρυπτογενή οργανούμενη πνευμονία.
  • Τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας είναι περίπου 2,5 ανά 100.000 άτομα ανά έτος και παρατηρούνται στη Σκανδιναβία, Ολλανδία, Ισπανία και στα Βρετανικά νησιά.
  • Η αντιμετώπιση της ILD γνωστής αιτιολογίας είναι η πρόληψη και η διακοπή της έκθεσης. Για την ILD άγνωστης αιτιολογίας, η θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως αντι-ινωτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.